Keskustelufoorumi - seksikeskustelu


Näytä seuraava aihe
Näytä edellinen aihe
Sivu 1 Yht. 1
Seksitreffit Seksikeskustelu Foorumin päävalikko  ~  Huumoriosasto

Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin
Kirjoittaja Viesti
<  Huumoriosasto  ~  Jouluruoka
Härski
LähetäLähetetty: 19.12.2005, 23:57  Vastaa lainaamalla viestiä
Horst Nussbaum, poketuottaja


Liittynyt: 22 Hei 2005
Viestejä: 2878

Kannan huolta siitä että foorumin lukijat syövät jälleen liikaa tänä jouluna ja sitten on kova laihduttaminen tammikuussa. Siksi julkaisen tässä joitakin elintarvikeviraston tiedotteita. Jos luet nämä läpi, olen varma että jouluruokaa kuluu huomattavasti vähemmän.

Tiedote 19.12.2005 - Ruokailoa turvallisesti jouluna

Puhtaat kädet, puhtaat työvälineet

Ruokamyrkytysten välttämiseksi on puhtaus tärkeää. Pese kädet ennen kuin ryhdyt valmistamaan ruokaa, aina kun alat käsitellä uusia raaka-aineita sekä aina WC:ssä käynnin jälkeen. Käytä puhtaita työvälineitä. Vaihda tai pese huolellisesti työvälineet kuten veitset, ottimet ja leikkuulaudat jos olet käyttänyt niitä raakojen elintarvikkeiden käsittelyyn. Pese samalla myös kädet. Joulusiivouksen yhteydessä on syytä muistaa myös jääkaapin huolellinen puhdistus ja vanhojen elintarvikkeiden poistaminen. Puhdistukseen on syytä käyttää puhdasta pyyhettä ja astianpesuainetta.

Jouluruokien säilytys

Joulun aikaan jääkaappi täyttyy monessa kodissa kukkuroilleen. Jotta elintarvikkeet säilyisivät toivotun ajan, olisi varmistettava, että jääkaappi on riittävän kylmä ja että ilma pääsee kiertämään. Jääkaapissa on lämpötilanvalitsin, jota säätämällä käyttäjä voi itse vaikuttaa laitteen sisälämpötilaan. Oikein säädetyssä ja täytetyssä jääkaapissa on kylmintä kaapin alaosassa.

Säädä täysi jääkaappi tavallista kylmemmäksi. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet on säilytettävä tuotteen koko elinkaaren ajan kylmässä alle + 8 ºC:ssa, jotta ne säilyvät turvallisina. Useimmille elintarvikkeille sopiva keskilämpötila on +5 ºC. Kalavalmisteille, kuten kylmäsavustetulle kalalle ja graavisuolatulle kalalle, turvallinen lämpötila on kuitenkin alle +3 ºC. Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, on se jäähdytettävä nopeasti. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen. Muista myös kuumentaa kaikki kuumana tarjottavat ruoat kunnolla yli 60 ºC lämpötilaan.

Säilytä kinkkua kylmässä

Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy pakastelämpötilassa (-18 ºC) pakkauksessa 3 - 4 kk ja kylmässä esim. jääkaapissa alle + 6 ºC:n lämpötilassa noin 7 vuorokautta. Huoneenlämmössä tuore liha muuttuu jo aistinvaraisestikin pilaantuneeksi 1-2 päivässä. Kinkun ostajan kannattaa kysyä kauppiaalta mahdollisimman tarkat sulatus- ja valmistusohjeet ja noudattaa niitä.

Jos raakaa tai kypsennettyä kinkkua säilytetään ulkona, se on suojattava huolellisesti. Ulkoilman lämpötilan nousu mahdollistaa bakteerien lisääntymisen kinkussa ja kinkun säilyvyys heikkenee. Jos kinkku pääsee jäätymään, siitä valuu nestettä myöhemmin sulatuksen aikana. Kypsä kinkku tulisi aterioiden välillä säilyttää 0º - +6 ºC:n lämpötilassa ja se pitäisi syödä loppuun viikossa eli mieluiten uuteen vuoteen mennessä.

Kinkun käsittelijän olisi aina pestävä ja kuivattava kätensä ennen kinkun leikkaamista. Kinkku viipaloidaan puhtaalla leikkuuveitsellä. Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata kinkusta viipaleet valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään. Pesemättömistä kinkun leikkaajan käsistä tai leikkuuvälineistä voi siirtyä mm. stafylokokki-bakteereita kinkkuun. Bakteerit lisääntyvät nopeasti kinkussa, jos sitä säilytetään huoneenlämmössä. Tämä voi aiheuttaa ruokamyrkytykseen.

Kalkkuna

Mikäli joulupöydässä tarjotaan siipikarjan lihaa, on aterian valmistuksessa muistettava, että raaka liha voi sisältää salmonella- ja kampylobakteereja. Käsittele tämän vuoksi raakaa lihaa erillisillä työvälineillä ja kypsennä liha erityisen tarkasti kauttaaltaan vähintään +75 ºC lämpötilaan. Salmonella ja kampylobakteeri tuhoutuvat tässä lämpötilassa. Käytä lihalämpömittaria. Muista puhdistaa huolella kädet, käyttämäsi työvälineet, pöytäpinnat ja leikkuulaudat ristitartunnan välttämiseksi.

Kala ja mäti

Turvallinen säilytyslämpötila tyhjiöpakatuille kylmäsavu- ja graavisuolatuille kaloille, itse valmistetuille kalatuotteille sekä mädille on +3 ºC tai sen alle myös kotijääkaapissa. Viimeisen myyntiajankohdan ylittäneitä tuotteita ei tule käyttää. Mäti on herkästi pilaantuva tuote. Pakastettu ja sulatettu mäti tulisi käyttää yhden vuorokauden sisällä. Avattuja kalatuotteita ei pidä säilyttää useita päiviä. Huoneenlämmössä ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit lisääntyvät nopeasti ja tuotteen säilyvyysaika lyhenee huomattavasti. Ota tarjolle vain tarvittava määrä kalaa tai mätiä ja säilytä loput kylmässä. Älä käytä kertaalleen tarjolla olleita ja lämmenneitä tuotteita uudelleen.

Laatikkoruuat

Pakastetut laatikkoruuat tulisi sulattaa jääkaapissa, niin etteivät ne pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Kuumenna laatikot kunnolla kuumaksi yli 60 ºC lämpötilaan. Laatikoita ei tulisi kuumentaa ja jäähdyttää useita kertoja, eikä kerran lämmitettyä tuotetta tulisi sekoittaa uuteen. Lämpimän ruuan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen mahdollistaa ruokamyrkytysbakteerien lisääntymisen tuotteessa. Lämmitä mieluummin kerralla syötävä määrä laatikkoruokaa ja säilytä loput jääkaapissa kylmässä. Käytä puhtaita ottimia. Älä pakasta kertaalleen pakastettua tuotetta uudelleen.

Elintarvikkeet lahjana

Tuotteen säilyttämiseen huoneenlämmössä liittyy ruokamyrkytysriski. Väärin säilytetty tuote pilaantuu nopeasti. Helposti pilaantuvia jouluherkkuja kuten tyhjiöpakattuja kalavalmisteita, tuorejuustoja ja -pateita ei tulisi laittaa joulupaketteihin, ellei tuotteiden kylmäketjun katkeamattomuutta tuotteen lopulliselle käyttäjälle voida varmistaa. Turvallisia tuotteita lahjapaketteihin ovat mm. keksit, suklaat, mausteet, sinapit ja täyssäilykkeet.

Älä kuumenna glögiä vedenkeittimessä

Osassa vedenkeittimiä on näkyvissä lämmitysvastus, joka kuumentaa veden. Hapan glögi voi syövyttää lämmitysvastuksesta kuparia. Kupari on ihmiselle tärkeä hivenaine pieninä määrinä, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa jopa akuutteja myrkytyksiä. Vedenkeittimiä tulee käyttää vain veden keittämiseen.

Pakkausmerkinnät kannattaa lukea

Merkinnät tarjoavat tietoa mm. tuotteen valmistus- ja lisäaineista, erityisesti yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista, alkuperästä ja sisällön määrästä. Pelkästään tuotenimen perusteella ei valmista kinkkua kannata ostaa, vaan merkinnät kannattaa katsoa tarkemmin, koska tuotteen varsinainen nimi (esim. kinkkuvalmiste) saattaa olla varsin huomaamaton. Ainesosaluettelosta saa lisäksi tietoa esim. tuotteen lihapitoisuudesta.

Elintarvikkeiden, siis myös joulukinkun, pakkauksessa pitää ilmoittaa alkuperämaa, jos sen muutoin voi olettaa olevan suomalaista.

Jos kinkku on suolaamisen jälkeen varastoitu pakastettuna ja myydään sulaneena, se kerrotaan pakkauksessa. Tällaista kinkkua ei pitäisi jäädyttää uudelleen. Merkintä "tuoresuolattu" puolestaan tarkoittaa sitä, että kinkku on suolattu tuoreena. Useimmat kinkut varastoidaan pakastettuna ja suolataan sulatuksen jälkeen, jolloin ne eivät ole tuoresuolattuja.

Määrätyt yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat ja niiden jatkojalosteet, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, on aina ilmoitettava pakkauksessa. Meillä jo aiemmin ilmoitettavaksi vaadittujen aineiden listaan (maito, kananmuna, vehnä, ohra, ruis ja kaura, kala ja äyriäiset, pähkinät ja soija) on tullut seuraavat lisäykset: sinappi, selleri, seesaminsiemen sekä rikkidioksidi ja sulfiitti.

Lisätietoja Elintarvikeviraston kotisivuilta.
elintarvikehygieniasta: http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/f870.html
pakkausmerkinnöistä: http://www.elintarvikevirasto.fi/yrittajalle/f1017.html
kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten yhteystiedot http://www.elintarvikevirasto.fi/valvontakampanja/

Hyvää jouluruokahalua, toivoo Härski

_________________
"Ahneen loppu on kultainen"
-- vanha suomalainen sananlasku
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia

Näytä seuraava aihe
Näytä edellinen aihe
Sivu 1 Yht. 1
Seksitreffit Seksikeskustelu Foorumin päävalikko  ~  Huumoriosasto

Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin


 
Siirry:  
Voit kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Voit vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa




Powered by phpBB and Ad Infinitum v1.06

Ilmainen webcam:





eXTReMe Tracker